Taideakatemian opiskelijat ’kunnioittavat’ Aretha Franklinin rikasta perintöä

Tänä viikonloppuna Boston Arts Academyn opiskelijat esittävät tuotantonsa ”Respect: a Tribute to Aretha Franklin” kolmen näyttelyn sarjassa – pe., Jan. 31, klo 19.30; la. Helmikuuta. 1, klo 14; ja Sat. Helmikuuta. Kello 17.30-Roxbury Community College Media Arts Centerissä.
Monialaisessa show ’ ssa, BAA: n opiskelijoiden ideoimassa omintakeisessa produktiossa, nähdään lukion laulajien, tanssijoiden, muusikoiden, kuvataiteilijoiden ja pukusuunnittelijoiden töitä.

Perjantai-illan esitys seuraa vastaanottoa, jossa kunnioitetaan Massachusettsin entistä presidentin puolisoa Diane Patrickia, tämän vuoden BAA-säätiön Champion-palkinnon saajaa. BAA Arts dekaani Tyrone Sutton selitti, että show ja sen keskeinen teema ”respect her” teki siitä luonnollisen sopivaksi kunnioittaa Patrick ja hänen perintö työtä yhteisössä.

”Säätiö tuli luoksemme ja sanoi:’haluamme kunnioittaa Diane Patrickia, miten voimme tehdä sen’? Ottaen huomioon kaiken hänen tekemänsä työn, päätimme, että tämä show olisi täydellinen tapa kunnioittaa häntä, Sutton sanoi.

Koulun kunnianosoitus Franklinille syntyi pian ikonin poismenon jälkeen elokuussa 2018, Kun pari oppilasta tuli suttoniin idean kanssa. Seurasi yhteistyö Berklee ’ s Institute for Jazz and Gender Justice-järjestön kanssa, joka poiki sarjan työpajoja, joissa tutkittiin musiikkiteollisuuden sukupuolivinoumaa ja kunnioituksen merkitystä. Sutton, joka toimii tuottajana show, sanoi kokemus sukeltaa joitakin Franklinin teoksia tarjosi opiskelijoille mahdollisuuden tutkia ”emotionaalinen todiste” hänen perintö.

”Opiskelijat ovat kuulleet kappaleita, kuten ’Respect’ koko ajan, mutta suorittaa niitä ja sitten purkaa, mitä nämä sanat tarkoittavat ja antaa heille syvempi merkitys siitä, mitä laulu merkitsee henkilökohtaisesti heille, ja miten ne voivat olla hymni tai kutsu toimintaan muilla aloilla, jotka koskevat kysymyksiä maailmassa now…it se antaa heille syyn ymmärtää, miksi heidän vanhempansa pitävät niistä lauluista niin paljon, ja miksi hän on ollut niin tuottelias.”Thays Figueiredo, 16-vuotias koulun nuorempi ja lauluyhtyeen jäsen, sanoi tuotannon mukana olemisen antaneen hänelle johdannon Franklinin uralle.

”Ennen tätä esitystä en tiennyt hänestä paljoakaan. Vanhempani ovat maahanmuuttajia, joten he eivät ole kovin sopusoinnussa amerikkalaisen musiikin kanssa, Figueiredo kertoi. ”Mutta olen oppinut tuntemaan hänet ja esittämään hänen musiikkiaan nyt kaksi vuotta, ja olen juuri oppinut arvostamaan hänen vahvuuttaan ja, kuten, mielestäni hänen luonteensa on jotain ihailtavaa, varsinkin jos olet nainen. Hän ei pyytänyt tekoaan anteeksi. Se oli tavallaan hänen tapansa tai maantie, eikä hän hyväksynyt minkäänlaista yritystä vähätellä tai halventaa häntä…se on jotain, mitä olen todella tuonut itseeni.”

Spirituals-yhtyeen jäsen, 15-vuotias toisen vuoden opiskelija Choice McCarty, kertoi alkaneensa nähdä Franklinin musiikin uudessa valossa viime vuonna tapahtuneen syrjinnän jälkeen.

”Se todella sai minut ajattelemaan hänen musiikkiaan ja miten se vaikutti minuun eri tavalla, varsinkin koska suuri osa hänen musiikistaan pyöri kansalaisoikeuksien ja naisten oikeuksien ympärillä. Se sai minut tuntemaan itseni vahvemmaksi naisena, eikä vain mustana naisena, ja se sai minut myös tuntemaan itseni kunnioitetuksi, että saan esittää hänen musiikkiaan – en vain kuunnella sitä vaan laulaa sitä ja kertoa tarinaani eri tavalla. Sain äänen, jota minulla ei ollut ennen.”

Vanhempi Travis Ambroise, 18, viittasi Franklinin kappaleeseen ”If I Can Help Somebody”, kun häneltä kysyttiin hänen suosikkiosuuttaan produktiossa.

”Minä todella Yhdistän tämän laulun sanoman, joka on ajatus siitä, että ihmisenä, ja tämä kirjaimellisesti lainaus laulusta:’ jos voin auttaa jotakuta kulkiessani eteenpäin, niin elantoni ei ole turha.”Minulle, ihmisenä, joka todella lähes jokaisessa hengenvedossani pyrkii auttamaan mahdollisimman monia ihmisiä, tuo laulu liikuttaa minua riippumatta siitä, kuinka monta kertaa laulan sitä.”

Sutton ilmaisi ylpeyttä omintakeisesta luomutuotannosta, joka kehittyi hänen oppilaidensa ideoista.

”Kun joskus aikuisena peräännyt ja annat oppilaiden tehdä työn, he keksivät asioita, jotka ylittävät kaiken, mitä me aikuisina olisimme voineet ajatella.”

Lippuja voi ostaa osoitteesta bostonartsacademy.org/respect. lippujen hinnat kunkin esityksen ovat $15 aikuisille ja $10 lapsille ja senioreille.