Franklin Marvalin taide panee ’huomion hyvään’

Tunnettu hänen allekirjoitus sydän malleja, Dorchester-pohjainen taiteilija Franklin Marval näyttää kokoelma hänen työnsä keskittyy teemoja yhteisöllisyyden ja monimuotoisuuden Bostonin kaupungintalolla lokakuun 15.

”Saan paljon inspiraatiota ihmisistä, ihmisistä, jotka eivät tee asioita vain itselleen, vaan tekevät työtä muille”, sanoi Marval, joka työskentelee Humphreys Streetin studioilla Uphams Cornerissa.

”Katusydämeksi” kutsutussa kokoelmassa on 10 kappaletta, joita Marval on työstänyt siitä lähtien, kun hän alkoi tehdä sydänmalleja. Kaupungintalon kahdeksannen kerroksen galleriassa sijaitsevien taideteosten kirkkaat värit ja graafiset kuviot kertovat erityisesti yhdestä viestistä, jonka mukaan Marval keskittyy kanavointiin: ”enemmän rakkautta on OK.”

Vuodesta 2018 lähtien hän on yhdistänyt teoksiinsa värikkäitä ja graafisia sydämiä ja imuroinut sitä sanomaa, josta hän marvalin mukaan muistuttaa itseään joka päivä.

”Näen sen kaikkialla, vaikka käyn lähikaupassa tai lähikaupassa; näkee paljon ihmisiä tekemässä hyviä asioita”, Marval sanoi. ”En ole varma, johtuuko se siitä, että päätin keskittyä siihen hyvään, että näen sen kaikkialla.”

Maalaan muraalia Charlestownin lukioon. Kuvassa vasemmalta: Franklin Marval, Yohan Quintero ja Antony Lopez. Franklin Marval valokuva

Marval näkee jopa hyvää katukylteissä, jotka on sijoitettu eri puolille Bostonia, inspiraationa yhdelle hänen uusimmista teoksistaan nimeltä ”in the color blind mode”, joka on osa näyttelyä. Jalankulkijoille suunnatun risteysmerkin innoittamana hän loi omansa ja kruunasi sen monivärisillä, liikettä kuvaavilla naruilla.

Teoksen on tarkoitus innostaa ihmisiä kulkemaan läpi elämän” ihmisenä, joka etenee rakkaudella, näkemättä etikettejä tai ihon värejä”, hän sanoi.

Näyttelyssä on esillä myös akryyli-ja puutaideteos, joka uusii Kenmore Square Citgo-kyltin. Sen sijaan, että suuri punainen kolmio tornissa kaupungin yläpuolella, Marval vaihtoi kolmion pois suuri punainen sydän.

Hän esitti ajatuksen ensimmäisen kerran vuonna 2018, kun Bostonin kaupunki ehdotti merkin nimeämistä viralliseksi maamerkiksi. Marval vastusti ajatusta sen vuoksi, mitä merkki edustaa hänelle: tuottoisaa kaasuyhtiötä, jolla on siteitä Venezuelaan, Marvalin kotimaahan, jossa ihmiset eivät hänen mukaansa koe taloudellista vaurautta, jota merkki voi merkitä monille.

”Kyse ei ole siitä, että haluaisin vaihtaa kylttiä, vaan siitä, että haluan jotain parempaa”, hän sanoi. ”Aina kun luomme jotain, varmistetaan, että se on jotain, joka on parempi ihmisille ja maailmalle.”

Marvalin mukaan hänen keskittymisensä positiivisten viestien levittämiseen taideteostensa kautta voidaan jäljittää vuoden 2013 Bostonin maratoniin.

”Kun jotain noin pahaa tapahtuu, voi eksyä todella helposti, ja päätin, että se ei ole ok, ja sillä hetkellä päätin keskittyä niihin asioihin, jotka ovat kunnossa.”

Hän aloitti luomalla pieniä tarroja, joissa oli viesti ja sydänsymbolit, ja pikku hiljaa sydämet alkoivat kasvaa.

Marval sanoi, että kaikki, mitä hän nyt luo, sisältää sydämen, jonka on tarkoitus symboloida yhteisöllisyyttä. Monet hänen projekteistaan on suunniteltu yhteisöjä ajatellen.

Charlestown High Schoolissa häntä pyydettiin äskettäin maalaamaan seinämaalaus sisäänkäynnille, kun koulu siirtyy avaamaan ovensa yläkoululaisille.

Seinämaalauksen sateenkaariaaltojen alta löytyy taiteilijoiden allekirjoitussydämiä, jotka edustavat koulun opettajien, henkilökunnan ja oppilaiden sydämiä. Aallon suunnitelmien edetessä koulun rakennuksen seinistä jalkakäytävälle muraali muuntuu värikkääksi ruutupeliksi.

”Tämä oli ensimmäinen kerta, kun nämä lapset menivät rakennukseen, vain saamalla sen hyvän vaikutelman rakennuksesta, he tulevat tuntemaan olonsa hyväksi”, Marval sanoi. Myöhemmin hän kuuli koulun rehtorilta, että oppilaat ovat kutsuneet seinämaalausta ” kuplan sisäänkäynniksi.”

Johan Quintero, 28, ja yksi Marvalin oppilaista, kuului seinämaalauksen maalanneeseen kuusihenkiseen tiimiin. Hän sanoi, että taideteosta tehdessään hän näki, miten se oli jo vaikuttanut ympäröivään yhteisöön.

”Ihmiset luulevat, että se on vain seinä, mutta sitten näet ruutuhyppelyt”, hän sanoi. ”Lapset rakastavat sitä, ja sen näkee heidän kasvoistaan.”