Dashawn Bordenille Musiikki ja aktivismi kulkevat käsi kädessä

Yhdeksäntoistavuotias Dashawn Borden varttui Dorchester Avenuella, vastapäätä Dorchesterin (Bgcd) Boys and Girls Club-klubia, jolla on hänen mukaansa ollut suuri vaikutus hänen muodostumiseensa.

Itse kuvattu ”rumpali ja aktivisti” kertoo, että hänen ensimmäinen inspiraationsa oli hänen isoäitinsä, taitava pianisti, joka soitti säännöllisesti sunnuntain jumalanpalveluksissa Roxburyn kahdennessatoista baptistikirkossa.

Mutta vasta kun hän löysi musiikkiohjelman vastapäätä kotiaan, Bordenin intohimo musiikkiin alkoi hahmottua.

”Kun vartuin Dorchesterissa, yksi kanava, joka minulla oli nuorena, oli koulun jälkeinen ohjelma Dorchester Avenuen klubilla.”, hän sanoi toimittajan haastattelussa. ”En ollut kovin kiinnostunut urheilusta, joten yritin mennä musiikkiohjelmaan. Kun täytin 10, heillä oli kokonainen musiikkikerhotalo ja se laajensi maailmankuvaani entisestään.”

Bordenin osallistuminen kerhotaloon johti sattumanvaraiseen kohtaamiseen toisen Dorchesteriläisen, näyttelijä Mark Wahlbergin kanssa. ”Hän oli vain eräänä päivänä kerhotalolla”, Borden muisteli. ”Kerroin hänelle, että olin rumpali ja hän istui alas ja kuunteli minun soittaa. Sen jälkeen hän kysyi, onko minulla rumpusetti kotona ja sanoin ei. Hän sanoi: ’Valitse mikä tahansa näistä rumpuseteistä. Minkä niistä veisit kotiin, jos voisit? Sanoin violetti.”

Hetkeä myöhemmin Bordenin perheenjäsenet kantoivat rumpusettiä pala palalta Dorchester Avenuen liikenteen poikki.

Lahja auttoi käynnistämään Bordenin musiikkiura, joka sai raiteilleen Music and Youth Initiative, Berklee Collegen sponsoroima after-school-ohjelma kumppanuus BGCD, joka tarjosi resursseja ja välineitä klubitalo.

”Ensimmäinen merkittävä keikkani Boys and Girls Clubin kautta oli Strand Theatressa, ja myimme loppuun 2 500 paikkaa”, Borden kertoi. ”Sitten sain mahdollisuuden soittaa Bostonin jazzfestivaaleilla, kun olin noin 11-vuotias.”Bordenin yhteys Berkleen jatkui viimeisen kolmen vuoden ajan, jonka aikana hän osallistui ja valmistui Berklee City Musicin viiden viikon kesäohjelmasta, mukaansatempaavasta kurssista, joka tarjosi hänelle mahdollisuuden tehdä yhteistyötä teinien kanssa ympäri maailmaa.

Nyt vanhempi Boston Arts Academy Fields Corner, Borden ja hänen musiikki kukoistaa edelleen. Viime viikonloppuna hän esiintyi soolona Baltimorelaisen wume-yhtyeen Dorchester Art Project-tapahtumassa improvisoiden live-akustisia rumpusooloja J Dilla Loopsin yllä. Kokemus antoi hänelle uuden motivaatioaallon, hän sanoi.

”Olen todella kiitollinen mahdollisuuksista, ja odotan, tiedäthän, pitää hionta ja luoda nimi itselleni, ei vain koko Dorchester mutta koko kaupungin, ja antaa takaisin ja löytää innovatiivisia tapoja antaa takaisin nuorille.”

Aktivismiin osallistuminen ja nuorille antaminen ovat tälle teinille keskeisiä tehtäviä. Borden sanoo miettivänsä aina, miten voisin antaa heille resursseja ja mahdollisuuksia laajentaa heidän alaansa tai ideoitaan tavalla, jossa ei ole väkivaltaa.”

Viimeisen vuoden ajan hän on ollut jäsenenä Youth United Artists (YUA) – kohortissa Arts Connect International (ACI) – järjestössä, joka pyrkii rakentamaan tasapuolisuutta, pääsyä ja osallisuutta Bostonin taidealoilla. Hän oli yksi kuudesta YUA: n jäsenestä neljästä BPS-koulusta, jotka tekivät tutkimusta omiin yhteisöihinsä vaikuttavista yhteiskunnallisista kysymyksistä, seuraten nuorten osallistavaa toimintaa koskevaa tutkimusta (Ypar), joka ”asettaa nuoret yhteiskunnallisiksi muutosagenteiksi ja oman elämänsä asiantuntijoiksi.”Borden, joka on valmis tulemaan ACI: n hallituksen jäseneksi lähitulevaisuudessa, sanoi, että työskentely organisaation kanssa ja osallistuminen tutkimukseen on ollut opettavainen kokemus.

”He antoivat minulle mahdollisuuden olla paitsi Tutkija, Opiskelija ja ajattelija myös ammattilainen”, hän sanoi. ”Näin siis enemmän Bostonia, tapasin enemmän ihmisiä, ja sain itse asiassa esitellä tutkimustuloksiani Arts Equity Summitissa vuonna 2018.”

Tuo tutkimus keskittyi Bostonin asuntojen eriarvoisuuteen, aiheeseen, jonka Borden valitsi itse, sanoi Allegra Fletcher, ACI: n johtaja ja Bordenin mentori.

”Hän on yksi niistä todella harvinaisista, erikoissieluista”, sanoi Fletcher, joka lisäsi, että Borden on esimerkki järjestön eetoksesta käyttää tietoa yhteiskunnalliseen muutokseen. ”Hän on erittäin intohimoinen työstään, hyvin huomaavainen siitä, kuka hän on ja miten hän tulee huoneeseen, ja millaista energiaa hän yrittää vahvistaa.”

Borden vihjasi, että tietoisuus puhuessaan hänen ajattelutapa menee jokaisen keikan: ”se on tarkoitukseni kaikessa rehellisyydessä, pitää jatkaa mitä olen jatkaa, mutta koko, että pitäen mielessä, tiedätkö, miten voin jakaa intohimoni muiden kanssa? Jos tulet keikalle, miten voit kävellä ulos eri tavalla?”

Valmistumisen lähestyessä nopeasti Borden on epävarma siitä, mitä tulevaisuus tarkalleen ottaen tuo tullessaan. Hän on kuitenkin varma, että horisontissa on sekä musiikkia että aktivismia.

”Se tulee aina olemaan osa sitä, kuka olen, joten riippumatta siitä, mitä olen aina menossa soittaa, olen aina menossa tekemään keikkoja, olen aina tulee olemaan palvelevat.”